Wat is een content management systeem (CMS)?

Een goede website is up-to-date. Uw bezoekers 'klikken' weg bij verouderde informatie. Teksten, plaatjes en andere tijdgevoelige informatie moeten regelmatig aangepast of vervangen worden.

Bovendien zijn regelmatige aanpassingen belangrijk voor de vindbaarheid van uw site in Google.

Wanneer u kiest voor een zogenaamde website met een Content Management System (inhoud beheer systeem), kunt u dit eenvoudig zelf doen.
Een content management systeem is software dat alle inhoud van een website bijhoudt. Inhoud kan eenvoudige tekst zijn, foto's, muziek, video, documenten, of eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Een groot voordeel van het gebruiken van een CMS is dat het bijna geen technische vaardigheden of inzicht vereist om het te beheren.

CMS Joomla!

Joomla!

De meeste van onze CMS websites worden gebouwd met behulp van Joomla!

Joomla!™ is een bekroond content management systeem (CMS), wat je de mogelijkheid biedt professionele websites en krachtige online applicaties te bouwen. Door de vele mogelijkheden, waaronder het eenvoudige gebruik en uitbreidingsmogelijkheden, behoort Joomla! tot een van de meest populaire webbouw pakketten. Bovendien is Joomla! een open source pakket en is voor iedereen vrij beschikbaar.

CMS Wordpress

Wordpress

Een ander open source CMS is Wordpress. Dit platform is gestart rond 2003 als systeem om blogwebsites te bouwen. Dus Wordpress is sterk en krachtig voor een website met een blog. 

Tegenwoordig wordt Wordpress ook gebruikt voor vele andere soorten websites, en niet meer alleen voor blogwebsites. Daardoor is Wordpress ook in snel tempo gegroeid in gebruik. Op dit moment is het een zeer populair CMS.

Wat zijn de verschillen tussen Joomla! en Wordpress?

Beide systemen lijken eigenlijk behoorlijk veel op elkaar. Ze zijn eigenlijk 'zusje' en 'broertje' van elkaar. En wat betreft de look & feel aan de frontend is er geen enkel verschil. Ook de onderliggende techniek, PHP en MySQL, is hetzelfde.

Toch lichten we een aantal verschillen eruit:

  • Gebruikersvriendelijk: In vergelijking met Joomla! wordt Wordpress als eenvoudiger systeem ervaren. Toch verschilt de gebruikerskant weinig van elkaar.
  • Mogelijkheden: Wordpress heeft door de vele gebruikers enorm veel plugins. Joomla! daarentegen heeft meer uitbereidingsmogelijkheden voor wat betreft maatwerk. 
  • Veiligheid: Zowel Joomla! als Wordpress moeten regelmatig worden geupdate m.b.v. veiligheidsupdates. Echter, vanwege de populariteit is Wordpress momenteel een veel interessanter doelwit voor hackers.
  • Snelheid: De 2 systemen zijn in basis niet verschillend in snelheid. De snelheid wordt met name bepaald door de hosting, en de caching van de website. Caching is bij beide systemen mogelijk.

Conclusie

Tenslotte kunnen we conluderen dat beide CMS systemen erg op elkaar lijken. Afhankelijk van het soort wwebsite wat men wil, is de keuze voor een bepaald CMS handiger dan de andere CMS.

Wij zullen in overleg met u bepalen wat het meest geschikte CMS voor uw website is.